De Flow

Stel je voor dat je aan het skiën bent op een van je favoriete pistes. De sneeuw stuift op als ongerept wit zand. De condities zijn perfect. Je aandacht is erop gericht zo goed mogelijk te skiën. Je weet precies welke beweging je op welk moment moet maken.

Er bestaat geen verleden of toekomst, alleen hier en nu. Je voelt de sneeuw, de ski’s, je lichaam en je bewustzijn. Alles versmelt tot een enkele entiteit. Je gaat totaal op in de ervaring, zonder aan iets te denken of afgeleid te worden.

Je Ego lost op en je wordt deel van waar je mee bezig bent. Dit is het soort ervaring dat Bruce Lee omschreef met zijn beroemde woorden: ‘Wees Water, mijn vriend’.

We hebben allemaal weleens meegemaakt dat onze notie van tijd verdwijnt als we opgaan in een activiteit waarvan we genieten. We gaan koken en voor we het weten zijn er een paar uur voorbij. We beginnen s ‘middags in een roman en vergeten alle zorgen tot het opeens donker wordt en het tot ons doordringt dat we nog niet hebben gegeten!

We zijn aan het surfen en beseffen niet hoeveel uur we al van de golven genieten, tot we de volgende dag de spierpijn voelen (hier bedoel ik uiteraard surfen op het water!)

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. We moeten een taak of opdracht uitvoeren waar we geen zin in hebben, en in dat geval lijkt elke minuut eindeloos te duren en blijven we maar op de klok kijken. Het is zoals Einstein gezegd zou hebben: ‘Als je een seconde op een hete plaat gaat zitten, lijkt het wel een uur. Maar als een beeldschoon meisje een uur bij je op schoot komt zitten, lijkt het een seconde. Dat is relativiteit! Het gekke is dat iemand anders kan genieten van dezelfde opdracht waar wij zo snel mogelijk van af willen zijn.

Hoe komt het dat we iets heel graag doen, dat we zo intens genieten dat we al onze zorgen vergeten? Wat zijn de momenten waarop wij mensen het gelukkigst zijn?

Deze vragen stelde Mihaly Csikszentmihalyi (positieve psychologie professor) zich, die een diepgaande studie deed naar de toestand waarin we raken als we helemaal opgaan in een taak. Hij noemde deze toestand ‘flow’ en definieerde hem als volgt: ‘ …genot, creativiteit, het proces van totale betrokkenheid bij het leven.’

Er bestaat geen toverrecept om geluk te bereiken, om je eigen IKIGAI te ondervinden. Één van de basis ingrediënten is ons vermogen om in flow te raken, en daardoor een ‘optimale ervaring’ te beleven.

Daarvoor moeten we meer tijd uittrekken voor activiteiten die ons in een flow brengen. Dat is beter dan ons te laten beheersen door activiteiten die onmiddellijk genot opleveren, zoals bijvoorbeeld overdadig eten, drugs en/of alcohol. Ook is het geen oplossing om ons volproppen met chocola wanner we voor de tv zitten. Dit levert achteraf een misschien zelfs een bepaald schuldgevoel op!

In flow zijn we geconcentreerd op een specifieke taak en laten we ons door niets en niemand afleiden. Er heerst orde in ons bewustzijn.

Het tegendeel gebeurt wanneer we iets willen doen en onze geest wordt afgeleid doordat we aan andere dingen denken.

Zeven tips om in FLOW te komen

  1. Weten wat je moet doen
  2. Weten hoe je het moet doen
  3. Weten hoe goed je het doet
  4. Weten waar je heen moet
  5. Het moet een grote uitdaging voor je vormen
  6. En een grote kundigheid van je vereisen
  7. Je moet vrij zijn van afleiding

Opdracht:
Kies een doel dat moeilijk genoeg is maar niet te moeilijk.
Kies duidelijke en concrete doelen.
Voorbeelden hiervan zijn:

Welk doel wil ik vanmiddag in mijn studeertijd halen?
Hoeveel pagina’s ga ik vandaag aan het artikel schrijven dat volgende maand gepubliceerd wordt?
Wat is de missie van mijn team?
Duidelijke doelen hebben is belangrijk om in je flow te komen, maar je moet ze wel opzij kunnen zetten zodra je in actie bent gekomen.

Concentreer op een enkele taak
Je concentreren op een enkele activiteit is misschien wel de belangrijkste voorwaarde om in flow te komen.

Ons in een goede omgeving bevinden waar we niet worden afgeleid
De hele tijd controle hebben over wat we doen
De nieuwe technologieën zijn alleen goed zolang wij ‘in control’ zijn. Dat zijn ze niet meer wanneer zij de controle over ons overnemen.

Hier volgt een reeks ideeën om je eigen tijd en ruimte, vrij van afleiding, af te bakenen, waardoor de kans om in FLOW te raken groter wordt:

Kijk het eerste en laatste uur van je dag niet meer op een beeldscherm
Zet je telefoon uit voordat je in flow wilt komen. Je activiteit is het allerbelangrijkst gedurende de tijd die je voor jezelf gekozen hebt. Vind je dat te ver gaan, zet hem dan op de ‘niet storen’ functie, zodat alleen je naaste omgeving je in noodgevallen kan bereiken.
Stel het een dag per week zonder elektronische apparaten. Bijvoorbeeld zaterdag of zondag met uitzondering audio voor muziek.
Ga naar een café zonder wifi.
Begin je missie met een ritueel dat je leuk vindt en eindig met een beloning.
Train je bewustzijn op het nu te focussen wanneer je merkt dat je afdwaalt. Mind-fullness, meditatie, wandelen, zwemmen of elke andere activiteit die je helpt focussen.
Werk in een omgeving waar niemand je kan onderbreken.
Verzamel routinematige taken die je op een bepaald tijdstip van de dag kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld facturen sturen, een telefoontje plegen en dergelijke.
Heel veel succes en natuurlijk heel veel Plezier!!!