Herinner jezelf aan de simpele basics

Het leven is niet alleen maar feest. Soms is het onwijs uitdagend. Dan komen er dingen op je pad waar je niet op gerekend had. Situaties die je helemaal uit balans gooien. En dat is oké.

Het leven hoeft geen droomvluchtte zijn. De rit mag hobbelig zijn. Een beetje ruigheid houdt je alerten schudt je wakker. Maar als het te hobbelig wordt is het tijd om in te grijpen.

Er zijn talloze dingen die je kunt doen om je leven minder moeilijk te maken.

Herinner jezelf aan de simpele basics
Hoe ingewikkeld je leven ook is, er zijn altijd maar een paar dingen écht belangrijk. En nee, dat zijn niet je inkomen of je mailbox:
Liefde;
Geluk;
Gezondheid;
Vrijheid;
Verbondenheid.

Dus wat je ook aan het doen bent, wat mensen ook van je willen. In de basis is je leven simpel.
Herinner jezelf hieraan wanneer je het gevoel hebt dat je leven is veranderd in een rollercoaster.

Stop met denken, start met ervaren
Het zijn je gedachten die je leven ingewikkeld maken. Of beter gezegd, de gedachten die je hebt over het feit dat je de controle verliest.

Op ieder moment van iedere dag is je leven ongekend ingewikkeld. Je lichaam is bijvoorbeeld het meest complexe organisme dat we kennen. Het is constant bezig met al zijn ingewikkelde dingen, wat jij hier ook van vindt. Jij hebt geen controle over de wereld, ook al willen je gedachten dat dolgraag hebben. De oplossing? STOP MET DENKEN! Denken maakt je leven ingewikkeld.

Start met ervaren
Beleef je leven en analyseer het niet constant. Er is een tijd voor denken, uiteraard. Maar niet de hele dag.
Vergeet niet om ook in een hectische periode te focussen op wat echt belangrijk is en hier aandacht aan te besteden. Juist in de drukke periodes willen we dat nog weleens vergeten, maar dan is het juist extra belangrijk om even stil te staan. Om liefde te geven aan je naasten, te beseffen waar je gelukkig mee bent,je gezondheiden de vrijheiddie we hebben. Wees verbonden met alles waar je dankbaarvoor bent. Dit geeft extra kracht, om je doelen te bereiken.

Maar hoe kan je nou minder denken en meer ervaren?
Simpel – doe het komende uur je best om gedachten te labelen.
Dus steeds als je een gedachte opmerkt zeg je in jezelf “gedachte” Dat is alles.
Als je dat een tijdje doet, begin je te zien dat je veel meer ruimte en vrijheid hebt dan je dacht. Dat gedachten blijven komen, maar dat je er niet mee aan de slag hoeft te gaan. En dat ondertussen het leven gewoon doorloopt.

Sterker nog – het leven loopt beter. Omdat je meer rust voelt en meer mindfulness ervaart. Er blijft meer energie over om het leven echt te ervarenzoals het is, in plaats van er constant beelden van te maken in je hoofd.

Je wilt je niet laten meeslepen door de inhoud van een gedachte. Je wilt simpelweg erkennen dat er een gedachte is, meer niet.
Dus ik kan nu ineens denken: Ik moet dit nog doen. De gedachte is er – daar is niets mis mee. Daar kan ik niets aan veranderen. Maar ik hoef er niet op in te gaan. Ik kan gewoon erkennen: dit is een gedachte, en meer niet.

Je bent niet je gedachten. Je gedachten zijn niet belangrijk. En je hoeft niet op je gedachten in te gaan. Je kunt ze laten komen en gaan, zonder dat je ermee worstelt. Oefen er maar eens mee, het is best bijzonder.

Happy Greetz Omid Soltani