Overwin je angsten

Je wilt zoveel doen en bereiken in je leven. Maar je durft niet. Het voelt zo eng en spannend, dat je maar geen stappen zet.
Je laat je tegenhouden door je angst of door de dingen die anderen tegen je zeggen. Zo zonde, want je kunt zoveel mooie dingen doen en bereiken. Als je iets écht wilt tenminste. Verander je leven: overwin je angsten!

“Iets wat ik al heel lang en heel graag wilde, maar vond het eng en spannend!” Verhuizen naar Spanje met mijn gezin! Ik dacht ooit als ik met pensioen ga, dan verhuis ik wel… Ik wilde dit zo graag maar had angsten en onzekerheden die ik moest overwinnen. Ik had vaker dingen gedaan die ik spannend vond; ondernemen, eigenaar sportschool, trouwen, sportieve uitdagingen zoals marathon, triatlon of een kickboks wedstrijd.

Nu ben ik niet meer alleen. Ik heb een vrouw en een kind. Waar ik ook veel verantwoordelijkheid voor voel. Maar moest dat mij daarom weerhouden, om mijn droom te volgen?!

Natuurlijk is het belangrijk dat we hier met z’n drietjes achter staan. Mijn zoontje was nog een baby dus dan blijven er nog twee over, die er wat over te zeggen hebben.

Na veel praten en sparren samen met mijn vrouw, hebben we toch de stap genomen en niet gewacht tot we met pensioen zijn. Want ja… Waarom wachten als je iets echt heel graag wilt. We leven tenslotte nu zei mijn vrouw, en als dit is wat jou gelukkig maakt dan ga ik met je mee. “We leven nu en je weet niet wat de toekomst brengt,” zei mijn vrouw.

Waarom wachten tot je pensioen? Wie weet zijn we dan niet meer fit, of ziet ons leven er heel anders uit. Nu zijn we jong en in de gelegenheid om ons eigen leven te creëren hoe wij het hebben willen. Ook al zullen we er hard voor moeten werken, dan doen we wel wat we écht willen.

Inmiddels wonen we ruim een jaar in Spanje. Het ging niet zonder slag of stoot maar het is het helemaal waard!

Tijd om stap voor stap je angst te overwinnen…
Leven in je comfortzone is veilig, je weet precies wat je hebt en wat er dagelijks gebeurd. Het is ook (een beetje) saai. Het geeft meestal ook geen voldoening. Diep van binnen verlang je naar iets anders. Je hebt dromen en wilt meer! Maar, je gedachtes nemen het over en beginnen een heel orkest, ze houden je tegen om je dromen te volgen.

Wat als…. Wat als het fout gaat en wat er allemaal mis kan gaan, wat ze van je zullen denken, afwijzing van mensen die je lief hebt, je hebt het toch goed nu, etc, etc..

Het doen van nieuwe spannende dingen roept vaak angst op. Verandering is eng. Het is onvoorspelbaar en voelt daarom niet veilig. Je wilt iets heel erg graag, maar toch durf je niet. Met jouw angsten ben jij je eigen geluk en vrijheid aan het saboteren.

Door niet buiten je comfortzone te durven gaan, zul jij je mooie dromen nooit waar maken…
Tijd voor actie
Je kunt het weg blijven stoppen, maar het komt iedere keer weer terug. Zonde om daar niks mee te doen. Je leeft nu! En het leven vraagt om jouw volledige potentie.

Blijf niet weglopen voor de dingen die je eng of moeilijk vindt. Wees moedig. Ga de uitdaging aan en groei als persoon. Zonder moed kun je niet groeien.

Het zal altijd eng en spannend blijven voelen. Stop met vluchten voor je angst. Kom je angstgevoelens onder ogen. Probeer oplossingen te vinden. Begin klein.

Volg je dromen! Ook jij kan dit.

GO FOR IT!!! YEAAAH

TIPS:
1. Wat is je droom en wat houd je tegen?
Durf te dromen en durf je angsten onder ogen te komen. Schrijf ze op en spreek ze uit naar de mensen om je heen.

Wat houdt je tegen? Waar ben je bang voor? Wellicht heb je het idee dat je niet goed genoeg bent. Dat je het niet kan of dat anderen veel beter zijn dan jij bent. Of ben je bang dat de mensen die je lief hebt jou niet begrijpen en je daarom afwijzen. Dat ze je mooie grote dromen maar raar vinden. Misschien krijg je een gevoel van angst voor het onbekende. Omdat je niet weet wat er gaat gebeuren als je een bepaalde keuze maakt. Dat er wel eens vervelende dingen kunnen gebeuren als je je zekerheid los laat. Het maakt niet uit waar je bang voor bent als je je angsten maar onder ogen durft te komen en ze durft te voelen. Je hoeft ze niet meer weg te stoppen. Vanaf nu mag je je angsten gaan omarmen en ze onderzoeken.

2. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
Wat kan er allemaal mis gaan? Hoe erg kan het zijn? Wat is het allerergste dat er kan gebeuren als je grootste angsten werkelijkheid zullen worden? Denk hier eens over na en ga voor jezelf na wat het allerergste is dat er kan gebeuren als je angsten werkelijkheid zullen worden. En hoe groot is de kans dat dit zal gebeuren?

Als je dit doet dan kom je er vaak achter dat het allemaal wel mee valt wat er kan gebeuren als je angsten werkelijkheid worden. Dat de kans dat het zal gebeuren ook heel klein is. Accepteer de dingen die kunnen gebeuren. Ga je er niet voor verstoppen.

3. Wat zijn de positieve dingen die er kunnen gebeuren als je angsten aan de kant zet?
Wat gebeurt er met je leven als je ondanks jouw angsten toch de dingen gaat doen die je graag wilt doen? Hoe zou jouw leven er dan uit zien? Door je angst te overwinnen zal je zelfvertrouwen alleen maar groeien. Zal je leven zoveel mooier worden!

4. Durf fouten te maken
We zijn zo bang geworden om fouten te maken. Maar realiseer je dat fouten maken helemaal niet erg is. Je kunt niet altijd direct de juiste keuzes maken. Dat hoeft ook helemaal niet. Van fouten maken leer je enorm veel en groei je als persoon. Zo ontdek je steeds meer wat bij je past.

5. Straf jezelf niet als het fout gaat!
Straffen werkt negatief (3:1 3X belonen weegt net zo zwaar als 1x straffen, dus als je 1x straf moet je daar 3x belonen tegenover staan om vertrouwen terug te krijgen.

6. Begin klein en stel jezelf een doel net buiten je comfortzone
Je hoeft niet gelijk heel rigoureus te doen en je hele leven op z’n kop te zetten.

Het is prima om je grote dromen te verdelen in kleinere doelen die makkelijker te halen zijn. Een doel dat spannend en eng voelt, maar niet onmogelijk. Je zult merken dat als je dat eenmaal gedaan hebt dat het helemaal niet zo eng was als dat je van tevoren had gedacht. Dat geeft weer zelfvertrouwen om verder te gaan naar je volgende doel en zo je comfortzone steeds een stukje verder op te rekken. Daag jezelf steeds uit om enge dingen te blijven doen.

7. HAVE FUN!
Houd het leuk! Als het steeds minder leuk begint te worden, herinner je zelf dat je het weer leuk moet maken. Dit is een voorwaarde om door te gaan. Als het niet meer leuk is, is de kans van stoppen groter. Als je het leuk houdt, wil je niet meer stoppen.

8. Bereid je goed voor
Maak een plan hoe je dit wil aanvliegen. Zodat je kan voorbereiden op de dingen waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld: Je wilt stoppen met je baan, en je droom volgen om te ondernemen, maar je bent bang of hebt angst om je maandelijks inkomen te verliezen. Dan is het handig om een plan te maken hoe je het inkomen ergens anders kan verdienen. En een goed exit plan te maken. Dit kan ook in tussen stappen. Maar dat je de angst moet aangaan is een feit.

9. Denk niet te veel na, doe het gewoon!
Je kunt eindeloos blijven hangen in je gedachten. Wat als… Stop met te veel nadenken. Ga gewoon doen. Kom in actie!

Door gewoon te doen merk je dat het steeds makkelijker wordt om ondanks je angst toch de dingen die je eng vindt te ondernemen.

Wij wensen je heel veel succes bij het overwinnen van jouw angsten. Mocht je hier eens over willen sparren? Dat kan! Wij helpen je graag verder.