Terug naar de natuur

In ons programma Energy Retreat gaan we met zonsopgang de berg op!

Een gloeiende zon zien opkomen. Geiten, hazen, verschillende vogels en fruitbomen die we onderweg tegen komen. De stilte en de schoonheid van de bergen doet veel met je. Heerlijk! Iets wat de mensen heel erg waarderen in ons programma.

“Dit is iets wat ik écht vaker zou willen”, horen we regelmatig.

Lekker naar buiten gaan in de bergen, duinen of bossen. Blootsvoets lopend door het zand, de zeewind lekker op je huid of de geurende bomen van de bossen. In plaats dat we dit dagelijks in ons leven hebben, wonen we in flats, zitten we achter een beeldscherm en is de ‘natuur’ meer iets voor op vakantie. De kloof tussen ons oerinstinct en het stadse bestaan groeit, en daar worden we niet gelukkiger van….

Terug naar de natuur, is ons advies. Hoe kun je in het moderne leven toch de natuur vaker opzoeken en om je heen hebben? Het gevoel wat we nodig hebben om gelukkig te zijn. Want eenmaal buiten, voelt iedereen zich fijner! Even een frisse neus halen, dan valt alles even van je af en kun je jouw gedachte even “opfrissen”.

We staan altijd volledig aan, de mobiel, laptop, computer, Ipad, zelfs muziek is tegenwoordig met beeldscherm en natuurlijk niet te vergeten Netflixen, social media en ga zo maar door. Wie staat er tegenwoordig ook weleens een dagje helemaal uit? En dan bedoel ik geen telefoon, geen beeldscherm, geen dingen moeten…. Misschien wat muziek, maar niet meer dan dat. Deze vraag legde ik voor aan mijn deelnemers van de workshop Energy management voor jongen talenten die voor Shell werken.

Vraag:
Wie heeft weleens een dag dat je niet op een beeldscherm zit en dus niet bereikbaar bent?
Geen beeldscherm, niet bereikbaar, niks moeten, gewoon even helemaal niks!!
Ergens de Natuur opzoeken waar we eigenlijk zo blij van worden…

Het antwoord was dat niemand dat doet, maar het eigenlijk wel heel fijn zou vinden om het te doen.
Onze samenleving anno ’19
Hoe paradijselijk ook, onze huidige manier van leven maakt ons niet altijd gelukkig. We voelen ons opgefokt, moe, onrustig, overprikkeld, we verlangen naar iets maar weten niet wat. Onderzoek uit verschillende hoeken maakt steeds inzichtelijker welke aspecten van het moderne leven wringen met onze oerinstelling, wat we precies missen.

Wij hebben natuur en rust nodig om weer op te laden. Weinig prikkels, in het moment en lekker buiten.

Op het werk staren we uren van dichtbij naar een beeldscherm en horen we het geluid van vergaderingen, bellende mensen en zoemende apparatuur. Visueel en auditief worden we overprikkeld, maar we verwaarlozen proeven, voelen en ruiken. Een warm bad, een massage, een buitenwandeling, een knuffel met je partner of een lekkere lange maaltijd geven voeding aan de zintuigen.

Tips
Maak lekker een buitenwandeling en zoek dan groen of zee op. De natuur en wandelen daar wordt je heel gelukkig van en zorgt voor een tegenwicht aan ons zittende bestaan. Oja, natuurlijk ook voor lekker een flink portie daglicht en niet te vergeten het is gunstig voor onze biologische klok.

Wat je ervaart door bijvoorbeeld berg te beklimmen, hiken, mountainbiken, in zee te zwemmen is dat je bezig bent met iets uitdagends, wat resulteert in een opgeladen mind, veel energie en zelfvertrouwen omdat je iets hebt gedaan wat uitdagend was, wat je uiteindelijk kan toepassen in het dagelijks leven.

In ons dagelijks leven is alles zo comfortabel gemaakt, geen verassingen, zo geprogrammeerd, hoe kunnen we dan verwachten om meer moed op te bouwen als we niks onverwachts meer doen.

Als iets anders gaat dan verwacht, schieten we in de stress.

De Natuur is iets wat je gelukkig maakt en je even laat ontspannen.
Waarom zou je de natuur dan niet wat vaker opzoeken en goed bewaken? Als jij je goed voelt dan ben je meestal ook een beter mens voor jezelf, voor anderen en je bent ook nog eens productiever. Waarom dit dan niet goed bewaken?!

Wil je hier meer over weten? Stuur een mailtje naar: info@kickboxgetaway.com